Inspiratie

Atelier Jungles

Bij Masterpiece huur je de mooiste designerkleding. Niet alleen van grote en bekende internationale modehuizen, ook van bijzondere Nederlandse labels die duurzaam produceren! Een van die Nederlandse merken is Atelier Jungles, een nieuw merk in onze collectie! Wij spraken Giselle van der Star, oprichtster van het Nederlandse duurzame modelabel.

Met veel werkervaring als ‘Buyer’ voor grote modemerken, vond Giselle dat ze niet langer haar ogen kon sluiten voor de manier waarop de mode-industrie te werk gaat. “Het is natuurlijk leuk om een goed betaalde baan te hebben in de mode, maar in vergelijking met de schade die de industrie aanricht vond ik dat niet meer belangrijk”, legt Giselle uit. In haar zoektocht naar duurzame Europese fabrikanten stuitte de Haagse op een steeds terugkerend probleem. “Uit frustratie heb ik toen gezegd ‘dan doe ik het zelf wel’. Zo begon ik in 2020 Atelier Jungles.”

Bij Atelier Jungles maken ze op allerlei verschillende vlakken impact. Het label maakt op sociaal-maatschappelijk veel niveau impact, maar ook op milieu vlak zet het merk zijn beste beentje voor. Zo is Van der Star verantwoordelijk voor een prachtige tijdloze collectie die niet onderhevig is aan trends. “We maken items die niet snel gaan vervelend of die mensen snel willen vervangen.” Daarom luistert Giselle tijdens het ontwerpproces veel naar de feedback en opmerkingen van haar klanten. “Door in te spelen op de vragen en wensen van klanten, kunnen we de collectie hierop aansluiten. Ook blijven we natuurlijk ontwikkelen, vooral op het gebied van materiaalkeuzes.”, aldus Giselle.

De founder van Atelier Jungles ziet veel ontwikkelingen op het gebied van duurzame materialen. “Dat is ontzettend interessant om te zien. De keus is tegenwoordig veel groter dan alleen maar tencel of biologisch katoen”, weet Giselle. “Zo hebben we in de laatste collectie veel gewerkt met vegan silk, zulk mooi materiaal. De eerste keer dat ik het in mijn handen had, dacht ik meteen ‘Wow!’.” Naast duurzame materialen, maakt Atelier Jungles ook veel gebruik van zogeheten deadstock. Dit zijn materialen die bij andere labels overblijven en daarom worden vernietigd. Door deze materialen een tweede leven te geven, helpt Atelier Jungles met het vergroten van de duurzame impact.

Maar duurzaamheid is niet het enige uitgangspunt van Aterlier Jungles. Met een tweevoudige missie is Aterlier Jungles namelijk opzoek naar een balans tussen het duurzaam produceren en het maken van impact op sociaal-maatschappelijk niveau. “Aan de ene kant staat Atelier Jungles echt voor duurzaam produceren, met als doel om de komende jaren de footprint van de mode zo veel mogelijk te verlagen. Aan de andere kant is de missie juist heel sociaal. Met Atelier Jungles wil ik mensen die op de Nederlandse markt gezien worden als ‘kansarm’ een kans geven om juist wel te kunnen werken, met een CAO, pensioen en een loon hoger dan het minimum.” Op deze manier hoopt Giselle een grotere groep mensen te kunnen motiveren en inspireren om aan het werk te gaan. “Hoe groter Atelier Jungles wordt, hoe meer mensen we aan kunnen nemen en deze kansen kunnen bieden.”

Hoe de samenwerking met Masterpiece tot stand is gekomen? “Het is natuurlijk altijd leuk om duurzame ondernemers uit Den Haag te leren kennen op het gebied van mode, want dat zijn er helaas nog niet zo veel. Dat heeft meteen een band geschept tussen Atelier Jungles en Masterpiece”, vertelt Giselle. Daarnaast zijn Atelier Jungles en Masterpiece gevestigd in hetzelfde gebouw. “Op dezelfde verdieping én in dezelfde gang. Dus eigenlijk is onze samenwerking onvermijdelijk. Daarbij vind ik het concept van kleding huren een echte uitkomst. Een mooi duurzaam alternatief voor het uitbreiden van je garderobe.”