Inspiratie

Earth Day 2021

Het is Earth Day! Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij het consumentengedrag en de invloed die dit heeft op de aarde.

Het thema van 2021 is “Restore Our Earth”, waarmee er aandacht wordt gevraagd voor het herstellen van de ecosystemen van de wereld. De organisatie van Earth Day stelt dat het hoog tijd wordt dat sectoren verantwoordelijkheid gaan nemen over hun rol in deze milieucrisis en tegelijkertijd zoeken naar gedurfde, creatieve en innovatieve oplossingen om de aarde te herstellen. Laat kleding huren nou net één van deze gedurfde, creatieve en innovatieve oplossingen zijn 😉

Bij Masterpiece geloven we niet in fast-fashion. Wij vinden dat een kledingstuk absoluut geen wegwerpproduct mag zijn, maar zien kleding juist als een kunstwerk. Ieder kledingstuk is uniek, handgemaakt en heeft een eigen verhaal. Van het ontwerpen aan de tekentafel, het weven en verven van de stoffen, het kledingstuk in elkaar zetten en zelfs de verkoop in de winkel. Eén kledingstuk komt tot stand door een ambachtelijk proces waar gemiddeld 107 mensen aan bijdragen aan leveren. Voor ons reden genoeg om zuinig en met liefde met onze kleding om te gaan!

Daarnaast is de mode-industrie een van de meest vervuilende ter wereld. Wist je bijvoorbeeld dat alleen de textielproductie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot? En dan is het nog niet eens verwerkt tot echt kledingstuk. Daarnaast kost het produceren van één T-shirt zo’n 3000 liter water en één spijkerbroek zelfs bijna 10.000 liter! Tijd voor verandering dus!

Kleding huren is een duurzaam alternatief voor wie toch geregeld in een nieuwe outfit de show wil stelen, maar ook bewuster en duurzamer om wil gaan met het consumeren van kleding. Door kleding te huren verminderen we de aankoop en productie van nieuwe items én besparen we waterverbruik en CO2-uitstoot. In 2021 hebben we bij Masterpiece met onze abonnees al 361.111 liter water bespaard door kleding met elkaar te delen. Daar kan één persoon 12 jaar lang gemiddeld 10 minuten per dag van douchen?! En dan zijn we nog niet eens halverwege het jaar!

Daarnaast heeft het huren van kleding nog meer voordelen. Ben je benieuwd naar deze redenen? Je leest ze hier.