Inspiratie

Huur kleding van MARCHA

Bij Masterpiece huur je de mooiste designerkleding van grote en bekende internationale modehuizen, maar ook van bijzondere Nederlandse labels die duurzaam produceren. Een van die Nederlandse merken is het prachtige MARCHA. Masterpiece sprak met grondlegger Marcha Hüskes over haar inspiratiebronnen en haar missie.

Marcha Hüskes werkt al heel wat jaren in de mode. Na haar studie in Arnhem ging ze direct als zelfstandig ontwerper aan de slag en niet zonder succes. Ze won de Frans Molenaar prijs en verkocht haar ontwerpen aan luxe boetieks over de hele wereld. Ondanks deze grote successen besloot de ontwerpster het twee jaar terug helemaal anders aan te gaan pakken. “Zoals veel ontwerpers ervaarde ik op een gegeven moment ook het negatieve effect van het eindeloos doordraaiende rad van de mode-industrie. Het was moeilijk even een pauze in te lassen en op adem te komen en te reflecteren”, vertelt Hüskes. Ze wilde niet meer ieder seizoen een nieuwe collectie presenteren en was op zoek naar meer contact met haar klant. Daarom besloot ze in 2018 haar eigen ontwerpstudio te openen, een winkel met een atelier.

Marcha ontvangt haar klanten nu in haar eigen winkel in Amsterdam en weet zo veel beter voor wie ze haar ontwerpen maakt. “Ik ontwerp voor vrouwen die hun vrouw-zijn omarmen, die sterk en onafhankelijk zijn met een eigenwijs en rebels randje.” Een eigen winkel bevalt goed, momenteel onderzoekt ze ook de mogelijkheden van online. “Mede door de coronacrisis ligt mijn focus nu op de ontwikkeling van de webshop”, aldus Marcha die zich dus bezighoudt met alle onderdelen van haar eigen merk. Zo ontwerpt en maakt ze haar eigen collectie, koopt ze haar eigen stoffen in, werkt ze in de winkel, beheert ze haar social media profielen en haar eigen webshop.

Stoffen met een ‘body’
De MARCHA-collectie staat voor vrouwelijke elegantie met een edge. In het ontwerpproces laat de designer zich vaak leiden door de stoffen die ze inkoopt. “Op het moment dat ik een stof zie en voel weet ik vaak meteen wat ik ervan wil maken”, zegt ze. “Ik hou echt van stoffen met een beetje ‘body’, maar ook van fijne materialen die comfortabel dragen en makkelijk te onderhouden zijn.” Daarnaast vindt Marcha het belangrijk hoe de stoffen zijn gemaakt. “Ik werk met stoffenfabrikanten die ‘on top of’ technologie zitten. Fabrikanten die innovatieve eco-vriendelijkere stoffen ontwikkelen, zich bezighouden met recyclen en rekening houden met energie- en waterbeheer. Deze fabrikanten leveren echt top materialen, maar daar zit wel een prijskaartje aan.” Ook werkt Marcha veel met faux leer. “Ik gebruik geen dierlijke materialen. Faux leer is dan wel synthetisch, maar de fabrikant waar ik deze stof in koop werkt met gerecyclede grondstoffen.”

Duurzaamheid speelt dus een belangrijke rol in het werk van Hüskes. “Dat is eigenlijk altijd zo geweest, onbewust eigenlijk. Ik heb altijd geprobeerd om tijdloze stukken te maken die een volgend seizoen niet ineens uit de mode zijn. Daarbij zijn de materialen die ik gebruik van dusdanige kwaliteit dat ze lang meegaan.”

Kwaliteit boven kwantiteit
Hüskes werkt sinds een aantal maanden samen met Masterpiece. “Ik vind het concept en de missie van Masterpiece mooi en zuiver en ook nog eens heel erg van nu”, aldus Marcha. “Ik bewonder mensen die een concept bedenken dat relevantie heeft en de stap durven zetten ervoor te gaan, zoals de dames van Masterpiece.” Of ze een tip heeft voor Masterpiece-fans? “Zeker! Zorg dat je een sterke basis hebt; een goede broek, een mooie basis longsleeve en t-shirt, een mooie tijdloze blouse en niet te vergeten: het perfecte zwarte jurkje. Zo heb je ten allen tijde een basis voor een casual outfit of een avondje uit. Kies voor kwaliteit en vermijd kwantiteit. Voel wat een mooie outfit voor je doet en draag dit ook naar de supermarkt. Omarm je vrouwelijkheid en laat je figuur zien. En ga nooit de deur uit zonder een mooie lipstick!”

Bij Masterpiece kunnen klanten heel wat mooie items van Marcha huren. Denk aan vrouwelijke jurkjes, vegan suede rokjes en prachtige felgekleurde tops.