Inspiratie

Alchemist

Bij Masterpiece huur je de mooiste designerkleding van grote en bekende internationale modehuizen, maar ook van bijzondere Nederlandse labels die duurzaam produceren. Een van die Nederlandse merken is het prachtige Alchemist Fashion. Masterpiece sprak met grondlegger Caroline Mewe over haar inspiratiebronnen en haar missie.

Bij Alchemist zetten ze zich dagelijks in voor prachtige hoogwaardige mode met oog voor mens, dier en milieu. Het merk, dat ieder jaar twee collecties maakt, kijkt hierin naar de hele keten. Ze gebruiken dus niet alleen stoffen die duurzaam geproduceerd zijn, ze kijken ook naar het productieproces, verpakken hun kleding in afbreekbare verpakkingen, organiseren hun fotoshoots in eigen land en zetten ze geen geprinte marketinguitingen in. Kortom een voorbeeld voor ons als jonge start-up, maar ook voor gerenommeerde modemerken.

Alchemist is in 2004 ontstaan. Het gezicht achter dit label van Nederlandse bodem is Caroline Mewe. Caroline woont en werkt nu in Amsterdam, maar groeide op op het mooie Terschelling. De mix van haar jeugd op het eiland en het leven in de stad is terug te zien in het label. Licht, vrouwelijk en luchtig aan de ene kant en stoer en bruisend aan de andere kant. “Voor mij voelt Alchemist als terug naar de bron gaan. Van kinds af aan ben ik met mode bezig en eigenlijk zat Alchemist al heel lang in m’n hoofd”, aldus Caroline die maakt wat ze zelf graag wil dragen. Inspiratie haalt ze eigenlijk overal vandaan. “Alles wat bloeit en groeit. Wat ik op straat zie, restaurants waar je eet, maar ook bloemen voor de kleuren of, zeg nou zelf, de binnenkant van een kiwi. Die is toch prachtig?”

Alchemist richt zich op volwassen, kritische vrouwen die bewust in het leven staan en er soms stoer, maar soms supervrouwelijk uit willen zien. “Alle stukken hebben een vrouwelijke touch, dat is heel belangrijk. Natuurlijk maken we ook stoere broeken en grove vesten, maar die moet je dan wel combineren met een mooi bloesje of een T-shirt met waterval nek. Laatst zei iemand dat je van elk stuk van Alchemist mooier wordt, dat vond ik een heel fijn compliment”, aldus een trotse Caroline. Het merk werkt enkel met duurzaam geproduceerde stoffen, iets wat Alchemist-klanten heel belangrijk vinden. “We mogen niet vergeten dat de traditionele katoenverbouw de grond vergiftigt en dat de grondstoffen opraken. Maar er zijn alternatieven. Daar zetten we op in. Voor de lange duur, want voor ons is duurzaamheid geen trend. Daarom hebben we ons ook aangesloten bij het IMVO Convenant voor Kleding en Textiel (SER, CKT).”

Het label werkt sinds een aantal maanden samen met Masterpiece. “De boodschap van Masterpiece sluit perfect aan bij onze eigen missie: kleding niet zien als wegwerpproduct en maximaal gebruik maken van kwalitatief mooie kleding”, aldus Caroline. “Dus toen Masterpiece ons benaderde, besloten we gelijk dat we onze kleding graag via hen wilde verhuren.”
Je huurt bij Masterpiece heel wat mooie Alchemist-items. Denk aan prachtige blouses en tops in de mooiste kleuren en prints. Hieronder een klein voorproefje.