Inspiratie

By Sanne Jansen

Bij Masterpiece huur je de mooiste designerkleding van grote en bekende internationale modehuizen, maar ook van bijzondere Nederlandse ontwerpers die kleinschalig produceren. Een van die Nederlandse designers waar Masterpiece mee samenwerkt is Sanne Jansen van het prachtige label By Sanne Jansen.

De collectie van By Sanne Jansen blinkt uit in vrouwelijk, prachtige natuurlijke stoffen en allemaal voorzien van mooie details die stuk voor stuk door de ontwerpster zelf in elkaar worden gezet in haar atelier in Tilburg.
Wij ontdekten haar collectie in een online zoektocht naar merken die bij Masterpiece zouden passen en na een bezoek aan het naaiatelier van Sanne wisten wij het zeker: dit merk wilden we maar wat graag verhuren aan onze klanten. Zo kwam het dat we al vanaf het eerste moment met Sanne samenwerken.

“Ik geloof dat iedereen baat heeft bij een goed uitgebalanceerde kledingkast en het is een mooi gegeven dat je niet alle items in je kast hoeft te bezitten”, aldus Sanne waarom ze graag met onze kledingbibliotheek samenwerkt. “Masterpiece biedt de mogelijkheid kwalitatief hoogwaardige stukken tijdelijk aan je garderobe toe te voegen en om af en toe wat anders te proberen dan je gewend bent. Kleding is belangrijk in de manier waarop je communiceert en het is leuk om je grenzen zo nu en dan af te tasten en te verleggen. Ik geloof niet dat je je garderobe aan de mode aan moet passen, maar het is interessant om je eigen gewoontes te bevragen.

By Sanne Jansen; een nieuw begin

De Nederlandse ontwerpster werkt al 12 jaar als zelfstandig ontwerpster. Na haar studie aan de kunstacademie experimenteerde ze met zowel mode als kunst en fotografie. “Maar na een aantal jaar merkte ik dat de mode  mijn manier is om te communiceren met de wereld.” Snel daarna lagen de door haar ontworpen en gemaakte kledingstukken in diverse boetieks in Nederland. Hoe geweldig dit ook was, Sanne kwam erachter dat dit niet het pad was dat ze met haar werk wilde bewandelen. “In 2012 heb ik mijn plannen gewijzigd, ben ik gestopt met het maken van collecties en ben ik mijn huidige label ‘by Sanne Jansen’ gestart. Vanaf dat moment stond het kledingstuk centraal in plaats van een hele collectie.” Sanne ging losse items maken. “Ik ontwikkel een item en realiseer daarna een serie in gelimiteerde oplage. Daarna wordt het volgende item ontwikkeld. Door de tijd heen ontstaat er een organisch groeiende collectie. De items blijven beschikbaar totdat ze verkocht zijn en als een kledingstuk succesvol is geweest volgt er vaak een vervolgserie”, legt ze uit.

Sanne haalt haar inspiratie uit heel veel verschillende dingen. Bijvoorbeeld uit haar flinke collectie kunstboeken met werk van haar favoriete kunstenaars; Thomas Demand, Agnes Martin, Elsworth Kelly, Henri Matisse en Antonio Morandi. Maar ook uit het dagelijkse leven. “Interessante kleuren, vormen en texturen en intrigerende situaties die ik tegenkom in de wereld om mij heen. Ook beginnen mijn ontwerpen soms met een technisch vraagstuk; dan wil ik bijvoorbeeld een bepaalde manier van vouwen onderzoeken of nagaan hoe bepaalde lagen stof samengevoegd kunnen worden.” Het ontwerpen is voor Sanne een soort continue proces. Zo komt het geregeld voor dat ze een goed doordacht ontwerp uiteindelijk weer helemaal omgooit. “Ik kan met een plan naar de groothandel gaan, met een idee van kleur en materiaal en vervolgens verliefd worden op iets totaal anders. Dan gooi ik mijn gemaakte plannen overboord en ga ik opnieuw aan het werk om recht te doen aan dat materiaal.”

Duurzaamheid

Sanne heeft een voorkeur voor natuurlijke materialen als katoen, zijde en wol. “Ik neem mijn stoffen af van een groothandel die voornamelijk restpartijen levert, een manier om duurzaam met materiaal om te gaan en unieke materialen te verzamelen.” Duurzaamheid is sowieso belangrijk voor de ontwerpster. Ze noemt het een ‘onmisbaar en logisch principe, zonder er de nadruk op te leggen’. “Ik geloof dat de meest duurzame manier van consumeren betekent dat je producten aanschaft waar je jarenlang plezier van kunt hebben. Dit vereist kwalitatief hoogwaardige producten van mijn kant en een kritische en bewuste houding van de klant.”

Deze kritische houding richting haar sector heeft Sanne zelf ook. “Ik wil met mijn werk een ander geluid laten horen in de mode. Ik wil dat mensen bewuste keuzes maken en lange tijd van mijn werk kunnen genieten en zich de beste versie van zichzelf voelen wanneer ze mijn kleding dragen. Ik wil dat mijn kleding bij hen past en een duurzame toevoeging aan hun garderobe is.”